Водечки бразилски медиуми прекинуваат да следат неформални прес конференции на Болсонаро

Водечки бразилски медиуми прекинуваат да следат неформални прес конференции на Болсонаро

Двата водечки бразилски медиума објавија дека ќе престанат да следат неформални брифинзи на шефот на државата Жаир Болсонаро пред претседателската палата.

Групата „Глобо“ и весникот Фолја де Сао Паоло соопштија дека претседателското обезбедување не обезбедило соодветна заштита на новинарите кои ги покриваат прес-конференциите на шефот на државата.

Болсонаро, кој редовно ги напаѓа медиумите, наутро застанува пред претседателската палата за да ги поздрави своите приврзаници и понекогаш да разговара со новинарите.

Но, во неколку наврати тие неформални состаноци беа тензични.